Szkolny obiad zdrowy i roślinny

Talerze pełen warzyw

Posiłków w placówkach oświatowych dotyczyło posiedzenie parlamentarnego zespołu „Rodzice dla klimatu”. Rzeczniczkę Praw Dziecka reprezentowała Anna Gałązka z Zespołu Zdrowia i Spraw Socjalnych w Biurze RPD.

Podczas posiedzenia 15 października przedstawicielka Green Rev Institute mówiła o działaniach podjętych na poziomie krajowym w ramach Programu Roślinna Szkoła. Wśród nich jest wniosek do Rzeczniczki Praw Dziecka o podjęcie działań na rzecz prawa do roślinnych, wegańskich posiłków w placówkach oświatowych oraz wsparcia działań na rzecz zrównoważonego systemu żywności w szkołach i przedszkolach.

W odpowiedzi RPD zadeklarowała, że będzie odnosić się do przesłanych postulatów w kontaktach z Ministerstwem Zdrowia oraz Ministerstwem Edukacji Narodowej.

Posiłek w szkole. Dieta nie może wykluczać

W ramach opracowanego przez Green REV Institute projektu nowelizacji Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. REV wskazuje na wprowadzenie zmiany, by „co najmniej raz w tygodniu były podawane jedynie posiłki niezawierające produktów odzwierzęcych, przez które rozumie się posiłki, które nie zawierają mleka, produktów mlecznych, mięsa, ryb, jaj”.

Przedstawicielka „Rodziców dla Klimatu” przedstawiła wnioski z analizy szkolnych jadłospisów oraz wskazała rekomendacje. Wśród tych ostatnich znalazły się m.in. zapewnienie dostępności diety roślinnej we wszystkich szkołach, wyeliminowanie mięsa przetworzonego i ograniczenie spożywania mięsa na rzecz posiłków bogatych w białka roślinne, a także zapobieganie marnowaniu żywności poprzez dopasowanie wielkości porcji i kaloryczności dań, tworzenie menu wspólnie z dziećmi.

Przedstawiciel ProVeg Polska mówił o przykładach wdrożeń zrównoważonych zamówień publicznych w placówkach oświatowych w Europie. Portugalskie prawo np. wymaga od stołówek oferowania dań roślinnych. We Francji codzienna opcja wegetariańska stała się obowiązkowa we wszystkich stołówkach podlegających państwu. Począwszy od jesieni 2023 r., wiedeńskie szkoły mają cotygodniowy „Dzień wegetariański”, w którym serwowane są wyłącznie posiłki wegetariańskie.