SOS
Strefa dziecka
Strefa dorosłego
O rzeczniczce
Aktualności
Podawane w czasie Świąt Bożego Narodzenia dania z makiem mają według tradycji zapewnić nam szczęście i pomyślność na cały nowy rok. Dlatego Rzecznik Praw Dziecka Mikołaj Pawlak wraz ze swoją kulinarną drużyną przygotował pyszny zawijany makowiec. Zobaczcie, jak go upiec.
W ubiegłym tygodniu Rzecznik wraz z Panią Babcią i młodymi adeptami sztuki kuchennej ugotował tradycyjny czerwony barszcz z uszkami.
Teraz przyszedł czas na wyjątkowo słodki, nadziany makiem i bakaliami przysmak. Okazuje się, że gdy mamy już przygotowaną masę makową, cała reszta nie jest tak skomplikowana, jak by nam się wydawało. A że nic tak dobrze nie smakuje, jak własnoręcznie przygotowane smakołyki, warto poświęcić trochę czasu, by delektować się potem pysznym świątecznym ciastem.
Rzecznik Mikołaj Pawlak razem z drużyną nagrał jeszcze jeden kulinarny film, w którym pokazują, jak samodzielnie lub z rodziną przygotować pierniczki. Film opublikujemy w kolejnym tygodniu na naszej stronie internetowej i na kontach w serwisach społecznościowych.
Zawijany świąteczny makowiec
Co będzie nam potrzebne do ciasta drożdżowego:
Zacznijmy od ciasta
Do masy makowej potrzebować będziemy:
Czas na pyszną masę makową
Jeśli chcesz, możesz użyć gotowej, dostępnej w sklepach masy makowej i dodać do niej ulubione bakalie.
Wracamy do ciasta