Świąteczny makowiec upiecz z Rzecznikiem

Podawane w czasie Świąt Bożego Narodzenia dania z makiem mają według tradycji zapewnić nam szczęście i pomyślność na cały nowy rok. Dlatego Rzecznik Praw Dziecka Mikołaj Pawlak wraz ze swoją kulinarną drużyną przygotował pyszny zawijany makowiec. Zobaczcie, jak go upiec.

W ubiegłym tygodniu Rzecznik wraz z Panią Babcią i młodymi adeptami sztuki kuchennej ugotował tradycyjny czerwony barszcz z uszkami.

Teraz przyszedł czas na wyjątkowo słodki, nadziany makiem i bakaliami przysmak. Okazuje się, że gdy mamy już przygotowaną masę makową, cała reszta nie jest tak skomplikowana, jak by nam się wydawało. A że nic tak dobrze nie smakuje, jak własnoręcznie przygotowane smakołyki, warto poświęcić trochę czasu, by delektować się potem pysznym świątecznym ciastem.

Rzecznik Mikołaj Pawlak razem z drużyną nagrał jeszcze jeden kulinarny film, w którym pokazują, jak samodzielnie lub z rodziną przygotować pierniczki. Film opublikujemy w kolejnym tygodniu na naszej stronie internetowej i na kontach w serwisach społecznościowych.

 

 

Zawijany świąteczny makowiec 

Co będzie nam potrzebne do ciasta drożdżowego:

  • mąka – 0,5 kg
  • masło – 0,5 kostki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka średnich jajek
  • około pół szklanki mleka
  • 40 g świeżych drożdży

Zacznijmy od ciasta

  1. Masło, mleko i cukier umieść w rondelku
  2. Całość podgrzewaj delikatnie aż do roztopienia się masła
  3. Rondelek odstaw do przestudzenia
  4. Do dużej miski wbij dwa żółtka. Dodaj drożdże. Całość rozetrzyj z przestudzonym, słodkim mlekiem z masłem
  5. Dodaj przesianą mąkę. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż będzie odchodziło od dłoni
  6. Gładką kulę odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 1,5 godziny. To czas, by przygotować masę makową

Do masy makowej potrzebować będziemy:

  • 500 g maku
  • mleko (około 400-500 ml)
  • suszone owoce
  • orzechy 

Czas na pyszną masę makową 

  1. Mak przełóż do garnka i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie odsącz
  2. Zalej go gorącym mlekiem, tak by płyn przykrył wszystkie ziarenka i odstaw na co najmniej 30 minut
  3. Całość odcedź i zmiel dwukrotnie
  4. Do zmielonego maku dodaj pokrojone bakalie i dokładnie wymieszaj masę

Jeśli chcesz, możesz użyć gotowej, dostępnej w sklepach masy makowej i dodać do niej ulubione bakalie.

Wracamy do ciasta 

  1. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i obficie podsyp mąką
  2. Rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około 0,5 cm
  3. Równomiernie rozłóż masę makową na rozwałkowanym cieście, zostawiając wolny brzeg
  4. Zaczynając od węższej strony, zawiń ciasto w roladkę i przełóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem (lub 190 stopni z pieczeniem góra-dół)
  6. Do nagrzanego piekarnika przełóż blachę z ciastem. Makowiec piecz przez 40 minut
  7. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl jego drzwiczki – na około 15 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wyjęcia z pieca. Smacznego!