O zdrowiu i bezpieczeństwie dzieci w zdrowym świecie

W Światowy Dzień Walki z Rakiem odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu „Rodzice dla Klimatu” pod hasłem „Zagrajmy na zdrowie i bezpieczeństwo dzieci w zdrowym świecie. Unikanie czynników kancerogennych”. Wydarzenie zgromadziło wielu ekspertów i ekspertek, parlamentarzystów, przedstawicieli resortów a także rodziców, którzy byli inicjatorami posiedzenia. Biuro Rzecznika Praw Dziecka reprezentowała Weronika Snoch z Zespołu Zdrowia i Spraw Socjalnych.

W ramach wydarzenia, 4 lutego odbyły się wykłady zaproszonych specjalistów, którzy przybliżyli i omówili zagadnienia związane z tematyką ochrony zdrowia i wpływu czynników środowiskowych. Wielokrotnie podkreślali, że znaczna część zachorowań na nowotwory mogłaby zostać uniknięta poprzez wdrożenie systemowych rozwiązań mających na celu poprawę jakości środowiska oraz promowanie zdrowych nawyków w życiu codziennym. Jak pokazują statystyki, każdego roku diagnozuje się ponad 180 000 nowych przypadków, z czego około 1 200 przypadków dotyczy dzieci.

Weronika Snoch podkreśliła, że Biuro Rzecznika Praw Dziecka wsłuchuje się w głos ekspertów i na przestrzeni lat podejmowało i podejmuje wiele działań w tym zakresie. Wystąpienia dotyczyły m. in. programu Czyste Powietrze, wdrożenia niskoemisyjnej komunikacji publicznej (zwłaszcza w kontekście wykluczenia komunikacyjnego uczniów i uczennic oraz braku alternatywy dla dowożenia dzieci do szkoły prywatnymi samochodami), a także dostępności do e-papierosów (sprzedaż przez internet) oraz e-papierosów niezawierających nikotyny tzw. „zerówek”. Zaznaczyła także, że Biuro Rzecznika Praw Dziecka bierze czynny udział w konsultacji podstaw programowych nowych przedmiotów – edukacji zdrowotnej i edukacji obywatelskiej oraz że działania dotyczące zdrowia i klimatu muszą być komplementarne i iść „w parze”.

Dr inż. Krzysztof Skotak z Instytutu Ochrony Środowiska wskazał, że zanieczyszczenie powietrza, a zwłaszcza to w postaci smogu, jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju nowotworów, szczególnie raka płuc. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka i psychodietetyczka, zaakcentowała natomiast fundamentalne znaczenie diety w profilaktyce nowotworowej, zwracając uwagę na konieczność unikania przetworzonej żywności i nadmiaru czerwonego mięsa, a także na korzyści płynące z konsumpcji warzyw, owoców i błonnika.

Z kolei Olga Wdowiczak z organizacji HEAL Polska zwróciła uwagę na obecność szkodliwych substancji chemicznych, takich jak PFAS i pestycydy, w naszym codziennym otoczeniu, apelując o wprowadzenie skuteczniejszych regulacji prawnych i edukację społeczną, które pomogą zminimalizować narażenie na te toksyny.