SOS
Strefa dziecka
Strefa dorosłego
O rzeczniczce
Aktualności
Zajadali się nimi kiedyś królowie Polski, a na szlacheckich dworach prześcigano się w pięknym ich dekorowaniu. Chrupiące, ale nie twarde, o delikatnym korzennym aromacie, pięknie ozdobione lukrem. Każdy chyba lubi jeść świąteczne pierniczki, a tym bardziej bawić się w ich dekorowanie. Zobaczcie, jakie ozdoby wykonał Rzecznik Praw Dziecka i jego kulinarna drużyna.
W ubiegłych tygodniach Rzecznik wraz z Panią Babcią i młodymi adeptami sztuki gotowania gotował tradycyjny czerwony barszcz z uszkami oraz piekł zawijany, nadziany bakaliami makowiec.
Święta Bożego Narodzenia już blisko, przyszedł więc czas na wspaniałe, kolorowe pierniczki. Rzecznik z Panią Babcią i młodymi pomocnikami pokazują na filmie kilka sposobów na to, jak dekorować te tradycyjne słodkie przysmaki. A pod filmem znajdziecie przepis, by móc je samemu upiec.
Przepis na aromatyczne pierniki
Porada: Polecamy rozpocząć przygotowania do pieczenia pierników minimum dzień wcześniej. Im dłużej ciasto poleżakuje, tym bardziej aromatyczne i puszyste będą nasze pierniczki.
Co będzie nam potrzebne do przygotowania ciasta:
Przyda się również: odrobina mąki do podsypywania, papier do pieczenia, wałek drewniany, foremki do wykrawania pierniczków.
Zaczynamy od wyrobienia ciasta!
Tak otrzymane ciasto na pierniczki świąteczne wymieszaj dokładnie łyżką, przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki ciasto będzie plastyczne i puszyste. Można już wykrawać pierniczki.