Chrupiące pierniczki Rzecznika

Zajadali się nimi kiedyś królowie Polski, a na szlacheckich dworach prześcigano się w pięknym ich dekorowaniu. Chrupiące, ale nie twarde, o delikatnym korzennym aromacie, pięknie ozdobione lukrem. Każdy chyba lubi jeść świąteczne pierniczki, a tym bardziej bawić się w ich dekorowanie. Zobaczcie, jakie ozdoby wykonał Rzecznik Praw Dziecka i jego kulinarna drużyna.

W ubiegłych tygodniach Rzecznik wraz z Panią Babcią i młodymi adeptami sztuki gotowania gotował tradycyjny czerwony barszcz z uszkami oraz piekł zawijany, nadziany bakaliami makowiec.

Święta Bożego Narodzenia już blisko, przyszedł więc czas na wspaniałe, kolorowe pierniczki. Rzecznik z Panią Babcią i młodymi pomocnikami pokazują na filmie kilka sposobów na to, jak dekorować te tradycyjne słodkie przysmaki. A pod filmem znajdziecie przepis, by móc je samemu upiec. 

 

 

 

Przepis na aromatyczne pierniki 

Porada: Polecamy rozpocząć przygotowania do pieczenia pierników minimum dzień wcześniej. Im dłużej ciasto poleżakuje, tym bardziej aromatyczne i puszyste będą nasze pierniczki.  

Co będzie nam potrzebne do przygotowania ciasta:  

  • mąka – 0,5 kg  
  • ¾ kostki masła 
  • ½ szklanki cukru 
  • 200 g płynnego miodu 
  • pół szklanki śmietany kwaśnej 18%  
  • 4 żółtka  
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • przyprawy: łyżka cynamonu; łyżeczka mielonego imbiru; po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry. Jeśli chcesz, możesz skorzystać z gotowej mieszanki przypraw do piernika. Użyj wtedy około 30 g takiego „piernikowego miksu”.  

Przyda się również: odrobina mąki do podsypywania, papier do pieczenia, wałek drewniany, foremki do wykrawania pierniczków. 

Zaczynamy od wyrobienia ciasta!  

  1. W rondelku umieść masło i płynny miód  
  2. Wsyp wszystkie przyprawy korzenne  
  3. Rondelek postaw na palniku i delikatnie podgrzewaj całość przez kilka minut – aż do całkowitego roztopienia się masła  
  4. Otrzymaną masę dokładnie wymieszaj  
  5. Odstaw rondelek do przestudzenia 
  6. Śmietanę wymieszaj z sodą oczyszczoną  
  7. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, miks śmietany i sody oczyszczonej oraz cukier  
  8. Na koniec wlej przestudzony, słodki płyn korzenny. Zawartość rondelka może być ciepła, ale nie gorąca 

Tak otrzymane ciasto na pierniczki świąteczne wymieszaj dokładnie łyżką, przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc. 

Po wyjęciu z lodówki ciasto będzie plastyczne i puszyste. Można już wykrawać pierniczki.  

  1. Dłonie oprósz mąką, a z ciasta uformuj niewielkie kule  
  2. Ciasto umieść na stolnicy i rozwałkuj na grubość około 1 cm 
  3. Przy pomocy foremek wycinaj z rozwałkowanych placków pierniczki 
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj wycięte pierniczki. Zachowaj między mini spore odległości, ponieważ pierniczki urosną w piekarniku 
  5. Po wycięciu pierwszych pierniczków zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek – aż do wykorzystania całego ciasta 
  6. Każdą partię pierniczków piecz przez 12 minut na środkowym ruszcie w nagrzanym do 170 stopni piekarniku  
  7. Ostudzone ciasteczka udekoruj lukrem, czekoladą i posypkami. Smacznego!